om mig

Den korta versionen ... 

Jag är litteratur- och fotohistoriker, kritiker och kulturjournalist. Sedan våren 2016 dessutom så kallad forskningsredaktör vid Stockholms universitet.

Den långa versionen ...

Min tjänst som forskningsredaktör är tämligen unik i universitetsvärlden. Allt började med Bildningspodden, den folkbildande podcast som jag sedan hösten 2015 producerat tillsammans med journalisten Klas Ekman för Humanistiska fakulteten vid SU. Sedan 2016 arbetar jag på ett bredare mandat för att utveckla universitets kunskapsspridning och forskningskommunikation i nya, redaktionella format.

Som forskare har jag främst sysslat med poesi och fotografihistoria. I maj 2015 disputerade jag i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet på den fotohistoriska avhandlingen Konsten att tämja en bild. Fotografiet och läsarens uppmärksamhet i 1800-talets Sverige (Mediehistoriskt arkiv). Under min tid som doktorand var jag också gästforskare på Department of Art History and Screen Media vid Birkbeck, University of London. Längre bak i den akademiska portföljen finns också en magisterexamen i estetik samt en fil. kand i litteraturvetenskap med drama och genusinriktning från Södertörns högskola. Läs mer om tidigare och och aktuell forskning här.

Mellan 2006 och 2016 var jag medarbetare på SvD Kultur, dels som litteraturkritiker och skribent, dels som regelbunden redaktör (bland annat för Under strecket, litteraturkritik och debatt). Sedan 2018 skriver jag kritik i Dagens Nyheter. Som skribent har jag även medverkat i svenska och internationella antologier samt tidskrifter som Ord & Bild, History of Photography och Kunstkritikk. Ett överskådligt urval av mina artiklar finns här

Den viktigaste versionen ...

Stolt pappa till två barn och gift med Fatima. Bor i Stockholm.